Babysim eller tvångsdyk?

Jag blir så arg när vissa babysim använder sig av styrda dyk i form av att föräldern känner sig pressad att trycka ner sitt barn under vattnet, utan att ha någon som helst kunskap om varför man dyker med barn/spädbarn.
Det är ingen trevlig upplevelse varken för barnet eller föräldern om barnet inte kan hålla andan och är förberedd på vad som händer. 

Dyket i sig kan vara kul och nyttigt för barnen om det utförs på rätt sätt! Det är jättebra att barn lär sig att vara under vattnet eftersom det är mindre chans att de får panik om de skulle trilla i. Barnet får också uppleva ljudet eller tystnaden under vattnet samt tyngdlöshetskänslan!


Världens goaste Bella & Tilde





Babysim är så mycket mer än bara dyk! Det är viktigt att se dyket som en liten del av babysimmet och som en valmöjlighet! Du ska ALDRIG känna obehag eller känna dig pressad att dyka med ditt barn! 

Mitt råd är att inte ha så bråttom med dyket. Lär barnet att hålla andan innan ni dyker! Dykreflexen som finns som en överlevnadsmekanism hos barnen försvinner inte förän barnet är runt ett år... Och det är inte ens säkert att dykreflexen behöver "utlösas" alls då den kan innebära ett visst obehag för barnet och föräldern!

Jag kan babbla på hur länge som helst om det här men då skulle ingen orka läsa :) För er som vill veta mera om riktlinjerna för babysim och hur det bör fungera för att vara ett Bra babysim så kan ni gå in på(www.babysim.com) där ni bla. kan läsa detta...

 

"...Som förälder har du rätt att känna dig trygg med det babysim du går till med ditt barn. Kontrollera följande saker:

- att badet håller god hygienisk standard och övervakas av personal som är väl förtrogen med anläggningens skötsel. Babysim bedrivs ofta vid tidpunkt då badet i övrigt är stängt och den tekniska personalen ej finns på plats. Det är inte rimligt att instruktören samtidigt skall ansvara för verksamheten och övervaka funktionen av anläggningen.

- att din babysiminstruktör har utbildning.

- att verksamheten bedrivs i en lugn omgivning och anpassas efter bassängens storlek och reningskapacitet samt efter antalet instruktörer.

- att vattentemperaturen är ca 34 - 35C, med absolut lägsta temperatur 32C.

- att luften i lokalen är varm och fri från drag.

- att du som förälder uppmanas att aktivt medverka i verksamheten.

- att badtiden för barn under sex månader begränsas till högst 30 minuter, och för barn mellan sex månader och två år till 45 minuter." (http://www.babysim.com/ombabysim_kravavdittbabysim.html)

Om ni nu är i valet och kvalet och ska välja ett babysim i Linköping så kan jag varmt rekomendera Småbarnsimmet Delfinen (http://www.delfinen.nu/), jag har själv jobbat där och vet att de håller hög standard!



Kram Kram & Simma lungt! :)


Kommentarer
Postat av: malou

frida:jag tror att dykreflexen är utvecklad vid födseln pga att den finns från fosterlivet, annars skulle ju bebisarna inte klara av att ligga nio mån i vatten i magen???det är bara en tanke jag får.

men inget TVÅNGSDYK TACK....

2009-12-06 @ 15:37:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0